Miłego poniedziałku :-) Składniki na 4 porcje: - 2 duże bakłażany - 5 łyżek oliwy - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 2 puszki krojonych pomidorów - 1 łyżeczka cukru u mnie trzcinowy - 1 łyżka suszonego oregano - 1 łyżka suszonej mięty - 300 g sera feta - 2-3 łyżki orzeszków piniowych (u mnie więcej) - sól - pieprz 1. 2. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Smażymy kilka minut na dużym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż trochę się przypali i zmięknie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C i zapiekamy przez 30 minut, aż orzeszki i feta nam się zrumienią. 3. Do cebuli wrzucamy pomidory z puszki i smażymy kilka minut. Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z fetą Dzień dobry :-) Dobrze mieszamy i smażymy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Zapieczony z mozzarellą, czosnkiem, cebulą, serem feta i orzeszkami piniowymi. Polecam, naprawdę pyszne danie, proste i szybkie w przygotowaniu :-) Na patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy.