Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – Składniki: Składniki na ziemniaki: - 3 ziemniaki średniej wielkości pokrojone w kostkę – ok. 500g - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - pół łyżeczki soli - pół łyżeczki tymianku Składniki na kurczaka: - 3 ćwiartki z kurczaka (3 udka + 3 podudzia) - 1 ząbek czosnku - 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki - 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - 250g boczku wędzonego - 1 duża cebula – ok. 130g - 250g sera mozzarella - 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - 1 czubata łyżka masła - 100ml przegotowanej wody - kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania Przepis na kurczaka zapiekanego z ziemniakami i boczkiem: - Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. - Boczek i cebulki odłożyć, a na tej samej patelni (na pozostałym tłuszczu) podsmażyć z obu stron ćwiartki z kurczaka. - Po tym czasie wyciągnąć naczynie z piekarnika, wsypać na wierzch boczek z cebulką oraz mozzarellę startą na tarce o dużych oczkach. - Na patelni roztopić łyżkę masła i łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i boczek, smażyć na średnim ogniu przez ok. 8-10 minut aż boczek i cebulka się zarumienią. Piec całość przez ok. 25-30 minut na drugim poziomie piekarnika, bez przykrycia – ewentualnie przykryć naczynie jeśli ziemniaki zbyt mocno by się przypiekały. - Zdjąć kurczaka z patelni, a następnie wrzucić na nią wcześniej pokrojone ziemniaki, podsmażyć do lekkiego zarumienienia. - W naczyniu żaroodpornym poukładać na dnie ćwiartki kurczaka, a na to podsmażone ziemniaki. Wstawić naczynie ponownie do piekarnika i piec dalej przez ok. 15-20 minut w temperaturze 150 st. C z termoobiegiem.