Składniki: 1 l bulionu drobiowego 6 średnich cebul 2 ząbki czosnku 200 ml białego wytrawnego wina 1 mała gałązka rozmarynu 2 liście laurowe sól pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego parę kromek bagietki duża garść startego twardego sera długodojrzewającego (przepis na 4-5 porcji) Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Ciepłą zupę przelewamy do misek żaroodpornych, kładziemy na wierzch bagietki i posypujemy serem, pieczemy 5 minut w piekarniku w 180 stopniach. Smażymy na małym ogniu na maśle i oleju około 30 minut – do mocnego zrumienienia. Dziś udało mi się zrobić zdjęcie zupy cebulowej, więc póki młoda śpi, mogę na szybko napisać post. Całość zalewamy winem i bulionem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy około 10 minut.