Ogórki z curry - przetwory na zimę 2,5 kg ogórków 3-4 cebule (zależnie od ich wielkości) liście selera ziarna gorczycy 2,5 litra wody 2,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 7 łyżeczek curry 7 łyżeczek soli Ogórki z curry - przetwory na zimę Ogórki z curry - przetwory na zimę Ogórki z curry - przetwory na zimę Ogórki z curry - przetwory na zimę W jednej pokroiłam ogórki wzdłuż na ćwiartki i włożyłam do słoików na stojąco dość ciasno. W drugiej pokroiłam na plasterki jak na mizerię i powkładałam do słoików. Dziś na tapecie a raczej blacie kuchennym ogóreczki w zalewie z curry. Dlatego w tym roku przeszłam na słoiki z dużymi nakrętkami. Liście selera dokładnie myjemy a cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Ja nie lubię małych nakrętek bo większość mi się kręci w kółko a z dużymi nie mam takiego problemu. Na wierzch możemy dodać jeszcze liście selera jeśli nam zostały.