Kotlet szwajcarski CORDON BLUE z zielonym pesto, szynką i serem. Pycha <3

Kasia
Obiad
11.11.2018 17:58
Kotlet szwajcarski CORDON BLUE z zielonym pesto, szynką i serem. Pycha <3

Składniki na cordon blue: ⦁ 1 kg filetów z kurczaka ⦁ sól i świeżo zmielony pieprz ⦁ bułka tarta do panierowania ⦁ 2 jajka ⦁ tłuszcz do smażenia ⦁ 8 -10 plasterków dobrej jakościowo szynki ⦁ 15 dag parmezanu (10 dag do mięsa, 5 do pesto) ⦁ 2 łyżki pestek słonecznika ⦁ 100 ml oliwy ⦁ mały ząbek czosnku ⦁ skórka otarta z cytryny Wykonanie cordon blue: Filety rozciąć na mniejsze kawałki, jeżeli są mokre i wilgotne, należy je osuszyć. Cordon blue, czyli szwajcarskie kotlety to mięso, które stawiam na stole, gdy mam gości na obiedzie. Posiekany jarmuż, czosnek, 100 ml oliwy, pestki słonecznika, skórkę cytryny, 5 dag parmezanu oraz odrobinę soli i pieprzu zmiksować na jednolitą masę. Na większych kawałkach mięsa układać warstwę pesto (zostawić wolne brzegi), kawałek sera i plasterek szynki. Na środek kotleta kładę farsz, składam na pół i panieruję, po czym smażę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na rumiany kolor. Oprócz sera i szynki, które są tradycyjną wkładką w tym przepisie, zawsze dokładam coś jeszcze. Cordon blue z zielonym pesto Mniejsze kawałki mięsa wygodniej jest sklejać z drugim, podobnym wielkością kawałkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2018/11/cordon-blue.html