Składniki: - mintaj płaty (3-4 szt) / można więcej płatów, można użyć innej białej ryby Do przyprawienia ryby: - świeżona mielona sól morska - świeżo mielony kolorowy pieprz - słodka czerwona papryka (po szczypcie na płat ryby) - suszona natka pietruszki (po szczypcie na płat ryby) - kilka kropli soku z cytryny (plaster z cytryny) Każdy kawałek obtaczamy ostrożnie najpierw w mące pszennej, następnie w jajkach, potem w bułce tartej i znów w jajku i na koniec znów w bułce tartej. Do panierki: - 4 jajka - świeżo mielony kolorowy pieprz - świeżo mielona sól morska - kilka łyżek mąki pszennej - kilka łyżek bułki tartej Do smażenia: - masło klarowane Ghee – do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Następnie każdy płat doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem, świeżo mieloną solą morską i resztą przypraw (posypujemy każdy płat ryby szczyptą słodkiej czerwonej papryki i szczyptą suszonej natki pietruszki). Ryby smażmy na klarowanym maśle z obu stron na złoto (na mniejszym ogniu). Jeśli używamy mrożonej ryby (u mnie dziś taka) płaty najlepiej zostawić na noc w celu rozmrożenia.