Bezy z bita śmietaną i owocami

Agnieszka
Desery
15.11.2018 17:06
Bezy z bita śmietaną i owocami

5 białek (jajka średniej wielkości) szczypta soli 240 g cukru pudru (w oryginalnym przepisie cukier drobny do wypieków) 300 ml śmietanki kremówki opakowanie mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru owoce sezonowe (mandarynki, winogrona, kiwi) Uwielbiam takie przepisy, w których mamy użyć same żółtka... Użyłam takiej jaka mi wyszła do zrobienia blatów pod mój deser Pavlova w wersji mini :))Na blaszce na papierze do pieczenia robimy z masy okręgi (większe i mniejsze) i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez ok 50 minut. Okrągłe, płaskie bezy idealnie się nadawały do nałożenia na nie kremu z bitej śmietany i mascarpone. Wystudzone bezy (większe) odwracamy do góry dnem i nakładamy krem a na to niewielką ilość pokrojonych w małe cząstki owoców. Wszystkim bardzo smakowały :)Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy do lekkiego spienienia, dodajemy sól i dalej ubijamy do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Moje bezy były bardzo chrupiące z wierzchu a w środku lekko ciągnące. Nie wyszły mi wprawdzie takie jak autorce ale byłam zadowolona z efektu. Do ubitej piany stopniowo po łyżce dodajemy cukier i ubijamy.(Ja uzyskałam lśniącą masę, ale nie chciała być sztywna.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://surowkowezycie.blogspot.com/2018/09/bezy-z-bita-smietana-i-owocami.html