Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku

Bogumiła
Desery
06.11.2018 11:25
Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku

Rogaliki drożdżowe z makiem Składniki: 600 g mąki pszennej 3 łyżki cukru np. trzcinowego 250 ml ciepłego mleka 2 jajka 1 żółtko 50 g drożdży świeżych 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g masy makowej Rogaliki drożdżowe z makiem to nie tylko świetny przepis na zabawę z dziećmi. Na koniec przygotowane rogaliki układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i piecz partiami 12-14 minut w 220 °C. Następnie na szerszy brzeg każdego kawałka ciasta nałóż po czubatej łyżeczce masy makowej i zawiń tak aby ich wąski koniec znalazł się pod rogalikiem. Krok 3: Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i po kolei każdą z nich rozwałkuj. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook. Zamiast czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 30°C. Na stronie mamy także przepis na kruche rogaliki (link) Dzisiaj przygotowaliśmy rogaliki drożdżowe z makiem, są mega pyszne i najlepiej przygotowuje je się całą paczką. Przepis na ciasto drożdżowe do rogalików jest optymalne, więc nie będzie sprawiało problemów. Przygotuj rozczyn: wymieszaj 50 ml ciepłego mleka, następnie 50 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/rogaliki-drozdzowe-z-makiem/