Polędwiczka wieprzowa zawijana w boczku

Bogumiła

Obiad

19.07.2020 23:37

Polędwiczka wieprzowa zawijana w boczku

Polędwiczka wieprzowa w boczku – przepis krok po kroku Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 8 plastrów wędzonego boczku 4 łyżki sosu do karkówki i żeberek, ja używam Roleskiego 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz np. czarny świeżo mielony Każdy kawałek osobno zawiń w plaster wędzonego boczku (najlepiej sprawdzają się cienkie plastry surowego, wędzonego boczku). Dzisiejszy główny bohater, a w zasadzie bohaterka – polędwiczka wieprzowa w boczku to potrawa niesamowicie prosta i smaczna. Tak wysoka temperatura sprawi, że mięso z pewnością szybko się zamknie, ładnie zrumieni a w środku pozostanie soczyste. Polędwiczka wieprzowa w boczku najlepiej smakuje np. z grillowanymi warzywami i młodymi ziemniakami. W 100 g mięsa występuje tylko około 3,5 g tłuszczu, co sami musicie przyznać jest całkiem niezłym wynikiem. Mimo, że jest to chude mięso, wzdłuż włókien znajduje się dość twarda błona, która nawet po obróbce termicznej jest ciężka do przeżucia. Ułóż kawałki mięsa, następnie posmaruj sosem do karkówki i żeberek, zapiekaj w 220°C przez 20 minut.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/poledwiczka-wieprzowa-w-boczku/