Czebureki z mięsem i z sosem czosnkowym

Przekąski
03.11.2018 11:53
Czebureki z mięsem i z sosem czosnkowym

Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 300 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli Farsz: 700 g mięsa wieprzowego (szynki) 2 cebule 6 łyżek kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka kolendry sól, pieprz ziołowy Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia 6 łyżek kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka kolendry sól, pieprz ziołowy Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło, solimy i zagotowujemy. Czebureki smażymy z obydwu stron na złoty kolor a następnie układamy na papierowych ręcznikach aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Do jogurtu greckiego dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Od całości ciasta odkrawamy mniejsze kawałki, które następnie rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Do wrzątku wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy na jednolitą masę. Na połowie każdego koła układamy płaską warstwę farszu a następnie przykrywamy drugą połową ciasta. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju (około 3 cm głębokości). Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, kefir oraz wszystkie przyprawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qchniapoprostu.blogspot.com/2018/10/czebureki-z-miesem-z-sosem-czosnkowym.html