Kapusta z grochem i z boczkiem – nasze tradycyjne danie

Judyta

Obiad

03.11.2018 9:26

Kapusta z grochem i z boczkiem – nasze tradycyjne danie

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 0.5 kg grochu łuskanego 4 cebule 300-400 g surowego boczku kilka suszonych grzybów 2-3 łyżki oleju garść majeranku garść kminku 2-3 szczypty pieprzu 2-3 liście laurowe sól (na wszelki wypadek) Wykonanie: groch płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na noc) grzyby płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy tak jak groch kapustę lekko odciskamy (zależy co kto lubi, ja lubię kwaśną, jak wolicie delikatniejszą, możecie ją przepłukać, lub mocniej odcisnąć) sok wypijamy na zdrowie wlewamy do ok 4-5 litrowego garnka wodę na wys. ok 3cm, stawiamy garnek na gazie kapustę kroimy żeby się nie ciągnęła jak spaghetti na talerzu i wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do miękkości sok wypijamy na zdrowie groch wstawiamy osobno i gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił grzybki obgotowujemy osobno do miękkości, jak się ugotują kroimy w paseczki boczek kroimy w dość dużą kostkę i smażymy na patelni podlewając na początek łyżkę oleju cebulę obieramy i kroimy w kostkę zdejmujemy boczek z patelni i na powstałym tłuszczu smażymy cebulę na złoty kolor (jak za dużo tłuszczu, można go odlać, jak za mało – dolać trochę oleju) gdy groch się ugotuje, tłuczemy go pałką, wrzucamy do kapusty i dokładnie mieszamy do grochu z kapustą dodajemy grzyby, cebulę i boczek przyprawiamy do smaku, wsypując przyprawy powoli, mieszając i próbując ( uwaga na sól, danie i bez niej może być słone) Kapustę przygotowujemy dzień wcześniej, żeby nie męczyć się z gotowaniem obiadu, ani spieszyć na cmentarzach. Podajemy jako samodzielne danie z pieczywem, lub nie – jak kto lubi, może też stanowić dodatek do kotletów, lub pieczonego mięsa i ziemniaków. A po powrocie do domu siadamy i zjadamy pyszną, rozgrzewającą kapustę z grochem, której nie może tego dnia zabraknąć i która tylko tego dnia tak wspaniale smakuje. Wybieramy się na groby bliskich, którzy odeszli,rozmawiamy, wspominamy zmarłych, ich dobre cechy i słabostki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://myslipotarganej.pl/kapusta-z-grochem-i-z-boczkiem-nasze-tradycyjne-danie/