Składniki na biszkopt (blacha 23×33 cm): - 4 jajka (wielkość L) - 1 szklanka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Składniki na bezę kokosowo-makową: - 4 białka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka suchego maku - 1 szklanka wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Składniki na masę budyniową: - 500 ml mleka - 3 łyżki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 200 g miękkiego masła Składniki na warstwę z galaretką: - 2 galaretki wiśniowe - 2 szklanki wody - 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Ciasto Biskup to jedno z tych, które pierwsze znikają z patery na wszystkich rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi. Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 50% 50 g czekolady gorzkiej 80% 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Papier przełożyć ponownie do blachy, a na niego przestudzony biszkopt (dzięki temu później będzie łatwiej kroić ciasto i wyjąć z blachy). Delikatny biszkopt, aksamitny budyniowy krem, beza kokosowo-makowa zwieńczona czekoladową polewą, a całość przełamana galaretką z dżemem z czarnej porzeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką na najniższych obrotach miksera.