Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą

Malgorzata
Obiad
23.10.2018 9:30
Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą

English version Chicken legs baked with onion and plum jam sauce (6 servings) Ingredients: 6 chicken legs, separated into drumsticks and thighs oil for frying 2 onions, diced 2 cloves of garlic, finely chopped 10 dried plums, sliced 1/2 cup of plum jam 1/2 cup of ketchup 3/4 cup of water 2 teaspoons of sugar 1 teaspoon of vinegar 1 tablespoon of spicy sauce (chilli, tabasco …) salt pepper gorund sweet paprika Preparation: Rub the chicken generously with salt, pepper and paprika, fry on a large pan with oil until golden brown on each side and transfer into a baking dish. Składniki: 6 udek z kurczaka, podzielonych na pałki i podudzia olej do smażenia 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 10 suszonych śliwek, pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki powideł śliwkowych 1/2 szklanki keczupu 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka pikantnego sosu (chilli, tabasco…) sól, pieprz papryka czerwona słodka Przygotowanie: Rozpływające się w ustach udka pieczone z słodko-słonym sosie na bazie ketchupu i powideł, z dodatkiem suszonych śliwek i cebuli, zniknęły z talerzy w kilka chwil. Jeżeli lubisz udka w sosie, polecam także moje udka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym lub w sosie satay. Aktualnie jest to hit w moim domu;) A robi się go cudownie łatwo i szybko, generalnie robi się sam w piekarniku. Natrzyj kurczaka porządnie solą, pieprzem i papryką, obsmaż na dużej patelni na odrobinie oleju do zarumienienia z każdej strony i przełóż mięso do większego naczynia do zapiekania. Scroll down for recipe in English Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą (6 porcji) Then add the garlic and dried plums, cook for a minute and add ketchup, water, sugar, vinegar, plum jam and chilli sauce.