Biszkopt: - 5 białek, - 5 żółtek, - ok. 1 szklanki mąki tortowej, - 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 5 łyżek oleju, - szczypta soli. Frużelina malinowa: - ok. 520 g malin świeżych lub mrożonych, - 3 łyżeczki żelatyny w proszku + woda do przykrycia, - 2 łyżeczki skrobi/mąki ziemniaczanej + 1 czubata łyżka zimnej wody, - 1 łyżka soku z cytryny, - ok. 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego (do smaku w zależności od słodkości malin). Dodatkowo: - sok z 1/2 cytryny (do nasączenia), - 2-3 łyżki wody (do nasączenia), - ok. 200 g świeżych malin (do masy malinowej/białej), - kilka większych bezików pastelowych (do ozdoby), - ozdobne toppery unicorn (Allegro), - garść mini pianek marshmallow (pudrowy róż i białe), - garść mini pianek marshmallow (pudrowy róż i białe), - brązowy pisak jadalny (do narysowania oczu - dr Oetker). Masa czekoladowa Nutella (do ozdoby grzywy): Pozostałą cześć masy śmietanowej (po wyłożenia na biszkopt 1 warstwy środkowej masą śmietanową, oraz obłożeniu góry tortu i boków) łączymy z Nutellą, mieszamy delikatnie łyżką, gdyż mieszając mikserem możemy zważyć śmietanę. Masa biała śmietanowa (do 1 warstwy tortu+dekoracji): - 250 g serka mascarpone, - ok.150-200 ml śmietanki 30%, - ok. 2 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku). Na to kładziemy masę malinową (na grubość taką ok. jak nasz przekrojony biszkopt). Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem do góry nogami (odwróciłam je na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Ten cudowny czas chciałam dzielić z moimi najbliższymi i zaprosić dużo gości, ale że miejsca w domu mamy mało, robiłam urodzinki na raty :) Następnie kładziemy drugi blat, na niego wykładamy masę śmietanową białą (możemy także wrzucić kilka sztuk świeżych malin). TORT: Każdy blat biszkoptu nasączamy wodą zmieszaną z sokiem z cytryny. Do soku dodajemy sok z cytryny, a następnie wodę z mąką ziemniaczaną. Masa jest wówczas lekko stężała i lepiej się ją wyciska na tort. Masa jest wówczas lekko stężała i lepiej się ją wyciska na tort. Następnie przekładamy ją do małego garnuszka na mały palnik i podgrzewamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem na sztywno. Drugi tort z okazji roczku mojej córci był malinowy, także w stylu unicorn. Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia), odstawiamy na ok. 10 min. do napęcznienia. Frużelina malinowa: W małym garnku mieszamy maliny z cukrem. Na drugi dzień ciasto lepiej się kroi. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż do rozpuszczenia się cukru. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 4 równe blaty. Wskazówki: Masę czekoladową (na ozdobę), przełożyłam do rękawa cukierniczego i włożyłam do lodówki. Masę czekoladową (na ozdobę), przełożyłam do rękawa cukierniczego i włożyłam do lodówki. Na niskich obrotach miksera mieszamy, aby nie było grudek. Wykonanie: Biszkopt: 5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie na gruby podkład tortowy (Allegro) wykładamy pierwszy blat biszkoptu.