Spróbujcie mojego sposobu, polecam 🙂 Składniki: - polędwice z mintaja około 200 g (można również użyć mrożonych płatów z mintaja, ale należy je rozmrozić – najlepiej zostawić je na noc) - sól morska gruboziarnista - pieprz kolorowy ziarnisty - kilka łyżek mąki pszennej (do jednego talerza) - kilka łyżek mąki kukurydzianej + tyle samo mąki pszennej (do drugiego talerza) - 1-2 jajka + czarny mielony pieprz (do trzeciego talerza) - olej do smażenia Przygotowanie: Polędwice z mintaja kroimy na pół. Potem w jajku (strzepujemy wcześniej nadmiar mąki), a na końcu w mieszance mąki kukurydzianej z pszenną. W drugiej mieszamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą (ta sama ilość, pół na pół). Najpierw z jednej strony, a po kilku minutach z drugiej. Smażony mintaj w panierce (na bazie mąki kukurydzianej). Podajemy np. z ziemniakami i kiszoną kapustą (u nas nie może zabraknąć kiszonej kapusty do takiego obiadu ;)). Rybę smażymy z obu stron na złoto.