Ciasto bez jajek z morelami

Krzysztof
Przepisy
03.06.2014 20:00
Ciasto bez jajek z morelami

Przepis

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

200 g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru pudru

200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

morele (z kompotu/ z puszki/ świeże lub inne owoce np. jabłka)

dodatkowo na polewę:

125 g śmietany 12%

3 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek i pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blachę (25 x 36 cm - najwygodniej na papier do pieczenia).

Morele odsączyć z kompotu (najlepiej na sitku), ułożyć na ciasto. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć owoce.

Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, rozsmarować na gorącym jeszcze cieście.