Tarta z morelami

Desery
15.07.2016 11:55
Tarta z morelami

Składniki

Ciasto:

300 g mąki

120 g masła

1 jajko

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

800 g moreli

70 g płatków migdałów

2 łyżki jasnego miodu

Przepis

Jak przygotować?

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia.

Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną.

Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni.

Morele przekrój i pozbądź się pestek, ułóż je gęsto, skórkami do dołu na podpieczonym spodzie.

Posyp płatkami migdałów i zapiekaj przez 30 minut.

Po upieczeniu polej miodem :)