Składniki
Ciasto:
300 g mąki
120 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
800 g moreli
70 g płatków migdałów
2 łyżki jasnego miodu
Przepis
Jak przygotować?
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia.
Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną.
Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni.
Morele przekrój i pozbądź się pestek, ułóż je gęsto, skórkami do dołu na podpieczonym spodzie.
Posyp płatkami migdałów i zapiekaj przez 30 minut.
Po upieczeniu polej miodem :)