Kokosowe ciasto ucierane z morelami

Małgorzata
Ciasta
08.06.2016 14:05
Kokosowe ciasto ucierane z morelami

Składniki

Składniki

235 g mąki tortowej

120 g cukru pudru

185 g masła

2 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

12 moreli

50 g wiórek kokosowych

1-2 łyżki płynnego miodu

Przepis

Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy do miski. Miękkie masło ubijamy mikserem przez chwilę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie powoli wsypujemy suche składniki i mieszamy.

Dno formy do pieczenia o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowane ciasto, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układamy połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 45 minut. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Morele smarujemy miodem.