Racuchy z bananami na maślance – Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 320g 1,5 szklanki maślanki naturalnej – 375ml 2 łyżki cukru – można pominąć lub dać mniej jeśli macie dojrzałe, słodkie banany szczypta soli 2 jajka 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe banany – ok. 130g po obraniu cukier puder do oprószenia olej rzepakowy do głębokiego smażenia – u mnie ok. 250 ml oleju na patelni o średnicy 28cm Racuchy z bananami na maślance – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Polecam również przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży, Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci, Placki z serka homogenizowanego, Jabłka w cieście naleśnikowym , Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki oraz Naleśniki budyniowe. Racuchy z bananami na maślance – Koniecznie wypróbujcie ten przepis na racuchy z bananami na maślance bez drożdży. Racuchy na maślance bez drożdży, Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci, Placki z serka homogenizowanego, Jabłka w cieście naleśnikowym , Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki oraz Naleśniki budyniowe. Rozgrzać patelnię, najlepiej taką z grubym dnem, która dobrze trzyma temperaturę (u mnie była to patelnia o średnicy 28 cm, na której rozgrzałam około 250ml oleju rzepakowego). Smakują one podobnie do racuchów, które ostatnio pojawiły się na blogu (patrz: rosyjskie racuchy na sodzie), lecz wzbogacone są o smak słodkich bananów. Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą. Na patelnię wlać olej, rozgrzać go porządnie, ustawić płomień na niezbyt duży. Po usmażeniu przełożyć racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.