Kremowa zupa z kukurydzą i wołowymi klopsikami

Zupy
12.10.2018 23:39
Kremowa zupa z kukurydzą i wołowymi klopsikami

😉 Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 małe pieczarki 5 łyżek czerwonej soczewicy 2 małe marchewki 1 mała pietruszka kawałek pora 1 jajko 2 łyżki kefiru 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3 łyżki bułki tartej 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 kostki mięsnej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól ziołowa pieprz grubo mielony Dekoracja: świeży rozmaryn paluszki o smaku wędzonego bekonu Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze 🙂 Kukurydza nadaje lekko słodkiego posmaku, klopsiki wołowe uzupełniają i sycą, soczewica czerwona świetnie zagęściła powstały bulion i pasowała smakiem. Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy obraną pietruszkę (zawsze przepoławiam, by wydobyć więcej aromatu) i marchewkę (pokrojoną w pół talarki), liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki mięsnej i trochę pieprzu i gotujemy 15 minut. Zupę przygotowałam jako zgłoszenie na konkurs kreatywny, dzięki czemu mam kolejną super smaczną propozycję w naszym menu 🙂 uwielbiam tego typu konkursy :))) jeszcze gdyby udało się wygrać zestaw garnków lub zastawę obiadową… Podajemy z pozostałymi pulpecikami, dekorujemy świeżym rozmarynem i paluszkami o smaku wędzonego boczku – dekoracja w pełni jadalna i świetnie pasuje do całego dania. Dekoracja w postaci paluszków o smaku wędzonego bekonu przypadkowa nie była – spróbowałam, posmakowało mi i do całości bardzo pasowało.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2016/07/zupa-krem-z-kukurydza-woowymi/