Składniki na masę: - 2 żołtka - 2 szklanki mleka - 3 łyżki maki pszennej - 2 łyżki maki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru - 1 łyżka soku z cytryny - 200 g miękkiego masła - szczypta soli Składniki na biszkopt: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki tortowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 50g białej czekolady startej na tarce - szczypta soli Składniki na poncz: - 100ml wody - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: - puszka masy kajmakowej (najlepiej z Gostynia) - 50 g ryżu preparowanego - ok. 100g orzeszków ziemnych solonych - 2 białe batoniki Lion (opcjonalnie) Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (wymieszane ze sobą: 100ml wody +2 łyżki soku z cytryny +1 łyżeczka cukru). Ciasto Biały Lion – Wykonanie: - Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. Ciasto Biały Lion – to ‘biała’ wersja ciasta Lion bez pieczenia, na które przepis znajdziecie tutaj: Ciasto Lion – przepis. Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową z ryżem. Co do orzeszków, do posypania ciasta, polecam przed posypaniem posmakować ich, czy nie są zbyt mocno przesolone – i ewentualnie przetrzeć je ściereczką, by pozbyć się nadmiaru soli. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować. Przykryć drugim biszkoptem (również nasączonym ponczem) i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Na koniec dodać startą, białą czekoladę i ponownie wymieszać łyżką. Wylać masę na biszkopt, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki.