Składniki: ok. 200 g cieciorki z zalewy (ze słoika lub puszki) duży ząbek czosnku (lub dwa małe) 3 łyżeczki pasty sezamowej tahini ok. 5-6 łyżek oliwy (może być potrzebne trochę więcej, lej tyle, żeby się gładko zmieliło) 1,5 łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczka kuminu (czyli kmin rzymski, jeśli zastąpisz kminkiem, to daj go mniej) sól (uważaj, bo cieciorka z zalewy już jest trochę posolona) Bo nie trzeba namaczać i gotować cieciorki, bo nie trzeba piec sezamu i robić z niego pasty (znam pierdylion przypadków spalenia sezamu przez nieuwagę). Jak dla mnie super, bo chociaż lubię gotować, to nie lubię długo stać przy garach (tak, to się nie wyklucza). Jak nie zasmakuje, to w sumie też napisz co ci nie pasuje! I pamiętaj, dobrem trzeba się dzielić, zatem jak jednak ten humus będzie ok, to podrzuć przepis znajomym!