PIĄTEK: NISKOKALORYCZNA ZUPA TAJSKA Z KREWETKOWYMI PULPETAMI

Agnieszka
Zupy
12.10.2018 7:57
PIĄTEK: NISKOKALORYCZNA ZUPA TAJSKA Z KREWETKOWYMI PULPETAMI

Bulion 1 łyżka oleju 1 szalotka drobno posiekana Pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 4 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 kawałek kory cynamonu Dodatki Garść szpinaku lub 2 kapusty pacz choy Garść makronu ryżowego 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty 1 szklanka posiekanej marchewki 1/2 puszki mleka kokosowego Czerwona ostra papryka (według uznania) Kolendra Sok z limonki Dobrym spoiwem jest jajko, aczkolwiek samo w 90 proc. składa się z wody i dodane w niewłaściwych proporcjach tylko rozrzedza masę mięsną zamiast ją związać. Pulpety wołowe, z indyka, kurczaka, jagnięciny, ryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Bulion na cynamonie My wrzuciliśmy je do zupy zrobionej w stylu tajskim, której podstawę stanowi aromatyczny bulion z jednym, niecodziennym składnikiem. Krok 3 W tym czasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a potem odcedź i przelej dokładnie zimną wodą. Wystarczy je zmiksować na gładką masę, dodać przyprawy, zwilżonymi rękami uformować zgrabne kulki i wstawić do pieca na 12 minut. Wlej do niego pół puszki mleka kokosowego, dodaj makaron, posiekaną kapustę, szpinak, marchew, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. W przepisie możecie zrezygnować z mleka kokosowego, wtedy danie będzie jeszcze lżejsze. Doprowadź do wrzenia Zmniejsz temperaturę, dodaj cynamon, łyżkę sosu sojowego, dwie łyżeczki oleju sezamowego i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Pulpeciki, które nigdy się nie rozpadają Wszystkie te problemy zupełnie nie dotyczą pulpecików z krewetek. Bulion z dodatkiem cynamonu jest dość typowym daniem dla kuchni azjatyckiej, stanowi np. podstawę popularnej zupy pho. Zmocz dłonie w zimnej wodzie o formuj niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i wykładaj na wyłożoną papierem tackę do pieczenia. Pulpeciki mają bardzo ciekawą konsystencję, są zwarte, miękkie, lekko gumowe, pachną morzem i smakują inaczej niż krewetki w całości. Pulpeciki można podać w sosie pomidorowym jako dodatek do makaronu, lub ryżu, albo jako przekąskę. Tyle tylko, że można ją przedawkować i w efekcie powstaną pulpety mięsno-chlebowe. Rozgrzej w garnku łyżkę oleju, kiedy będzie mocno rozgrzany, wsyp do garnka posiekaną szalotkę. Krok 4 Wyciągnij pulpeciki z pieca. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-niskokaloryczna-zupa-tajska-z-krewetkowymi-pulpetami/