Składniki: – 300g świeżego ogórka – 300ml wody – 50g sera topionego – 1/2 cebuli – 2 kostki rosołowe BIO – 3 łyżeczki mąki ryżowej – 2 łyżki kwaśnej śmietany – 1/2 pęczka koperku – pieprz Ogórka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. 5. 2. Dodajemy wodę i gotujemy 9 min/100 °C/obr. 4. 3. 20 s przed końcem gotowania dodajemy śmietanę i koperek. Całość przelewamy do garnka, dodajemy wodę, dokładnie łączymy i gotujemy przez ok. 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jest to świetny pomysł na obiad, kiedy jesteśmy bardzo głodni, chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy za dużo czasu na przygotowania. W między czasie koperek drobno siekamy i pod koniec gotowania dodajemy, mieszamy. Wszystkie składniki (prócz wody i śmietany) umieszczamy w misie blendera i miksujemy na prawie gładko. Wszystkie składniki, oprócz śmietany i wody, wkładamy do naczynia i miksujemy 5 s/obr.