Napisaliśmy, że danie jest w stylu amerykańskim, bo Amerykanie uwielbiają upieczony na chrupko, cięty na cienkie plastry boczek, który podają do śniadań, albo, jak w tym przepisie, do sałatek. Szynkę lub boczek możesz wysmażyć na patelni: połóż plastry na zimną patelnię, postaw na kuchence, podgrzewaj aż wytopisz cały tłuszcz. Sałatka z truskawek, pieczonego prosciutto, koziego sera i szpinaku Składniki: ½ kg truskawek 2 duże garści szpinaku 5-6 plastrów wędzonego boczku lub prosciutto 50 g sera koziego, fety, sera pleśniowego (według uznania) Krok 2 Wysyp nasiona dyni na suchą patelnię, wstaw na kuchenkę, praż do momentu aż nasionka staną się lekko brązowe. ½ szklanki nasion dyni Pieprz do smaku Dresing 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy dijon lub innej Przygotowanie: Łatwe Liczba porcji: 2 Przepis bardzo w stylu amerykańskim, z dużą ilością wypieczonej na chrupko suszonej szynki. Wyłóż na talerz lub do misy szpinak, układaj na nim truskawki i awokado. Pokruszony na małe czipsy pachnący dymem, słony boczek stanowi doskonałą przyprawę, doskonale kontrującą słodycz truskawek. Polecamy Wam przepis na chłodnik z truskawek, porzeczek w sosie pomarańczowym Godny uwagi jest też prosty dresing na bazie octu balsamicznego, słodko-kwaśny, gęsty i orzeźwiający. My użyliśmy włoskiej szynki prosciutto, która jest mniej tłusta niż boczek, ale doskonale nadaje się do pieczenia i smażenia. w sklepach zawiera tyle solanki, że najpierw trzeba boczek przecisnąć przez wyżymarkę, żeby pozbyć się nadmiaru wody i dopiero wtedy smażyć. W oryginale występuje bekon, ale w Polsce trudno o dobrej jakości, krojony cienko boczek. Wyciągnij z piekarnika, przestudź, połam na małe kawałki. Wyłóż plastry prosciutto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.