Zaczynamy! 😀 Szybkie i proste ciasto z jabłkami – przepis krok po kroku Aby przygotować ciasto z jabłkami, będziecie potrzebować: ok. 60 dag jabłek (po skrojeniu musi zostać 40 dag) 90 g mąki ryżowej 20 g mąki kukurydzianej 20 g skrobi ziemniaczanej 4 jajek 2/3 szklanki oleju (ok. 150 ml) 170 g cukru (u mnie cukier trzcinowy) 1 łyżeczki kakao 1 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy) Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale można śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 130 g mąki pszennej 🙂 Będziecie również potrzebować formy do pieczenia oraz – opcjonalnie – papieru do pieczenia. Dla mnie jesień nie może się obyć bez takiego ciasta, a to jest naprawdę szybkie w przygotowaniu 🙂 W zeszłym roku proponowałam Wam bezglutenową szarlotkę, a dziś mam dla Was przepis na szybkie i proste ciasto z jabłkami, nazywane przez nas pieszczotliwie placuszkiem z jabłuszek 😉 Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które bardzo często gości w naszym domu, ponieważ jest to jeden z najłatwiejszych placków, a poza tym jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Moja forma ma wymiary zewnętrzne 34x24x4. Szybkie i proste ciasto z jabłkami – wykonanie krok po kroku: 1. Jabłka obieramy ze skórki, a następnie usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ostatnio zaniedbałam nieco kulinarną stronę, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste ciasto z jabłkami. Tak przygotowane ciasto z jabłkami, przekładamy do natłuszczonej oraz wyłożonej papierem do pieczenia formy, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy nasze ciasto z jabłkami i pozwalamy mu nieco przestygnąć w formie. Nasze szybkie i proste ciasto z jabłkami jest już gotowe. A jeśli od ciasta z jabłkami wolicie serniki, koniecznie zajrzyjcie do tych przepisów: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie Jakie ciasto z jabłkami jest Waszym ulubionym? Przestygnięte ciasto wysypujemy z formy i przekładamy na deskę. 8. Do misy z ciastem, delikatnie przekładamy pokrojone jabłkami i powoli mieszamy.