PIĄTEK: NAJLEPSZA POMIDOROWA Z RAVIOLI SZPINAKOWYM

Agnieszka
Zupy
11.01.2019 8:42
PIĄTEK: NAJLEPSZA POMIDOROWA Z RAVIOLI SZPINAKOWYM

Nie barszczyk, żurek kapuśniak, ani krupnik, ale pomidorowa – postrach wszystkich stołówek, żelazny punkt jadłospisów barów mlecznych, koło ratunkowe każdej mamy i babci, po które sięgały, gdy już nic nie było w domu, gotowana w sytuacjach awaryjnych na koncentracie pomidorowym. W zasadzie zawsze mamy w lodówce zamrożoną porcję sosu pomidorowego, z którego można na szybko zrobić pomidorową. Pomidorową jadamy w formie zupy-kremu, gęstego, zawiesistego, który robimy z czterech składników: pulpy pomidorowej (im lepszej jakości tym lepiej), cebuli, czosnku, liścia laurowego oraz masła. Podczas długotrwałego procesu podgrzewania, cukry w pulpie karmelizują się, sos staje się wspaniale słodki i nie wymaga żadnych ulepszaczy w postaci miodu, czy cukru. Pomidorowa Jest Najlepsza Pomidorowa to w naszej rodzinie instytucja, danie pomnikowe, dlatego jest też częstym gościem u nas w domu. Pomidorowa z przetartych pomidorów to sztandarowe danie babci Agnieszki, delikatna, lekko słodka, zaciągnięta śmietaną zupa, sięgająca aż po same złote ranty głębokiego staroświeckiego talerza, podawana najczęściej z drobnym makaronem. Pomidorową podajemy zwykle z makaronem, w zasadzie z każdym rodzajem, nie muszą to być nitki. Składniki: 1 litr passaty pomidorowej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 duży liść laurowy Opakowanie ravioli Sól i pieprz do smaku Zielenina: bazylia, pietruszka Przygotowanie: Garnek jest odkryty, żeby woda mogła swobodnie ulatywać z parą, zostawiając w naczyniu gęstniejącą, skoncentrowaną dobroć. W każdym razie w tym przepisie. Liczba porcji: 2 duże Gdyby zrobić listę polskich zup narodowych to wydaje się, że pomidorowa miałaby spore szanse, żeby zająć wysokie miejsce. Zagotuj, zamieszaj, tak żeby rozpuścić masło, zmniejsz ogień do minimum, tak żeby zupa lekko mrugała.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-najlepsza-pomidorowa-z-ravioli-szpinakowym/