Zestawiamy garnek z pieca, odcedzamy wodę z kapusty, studzimy Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kapusty Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na grubej tartce i dodajemy do kapusty Kroimy w drobną kostkę ogórek, dodajemy do kapusty Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy w ósemki i co? Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty (do 1 kg.) dwa jabłka 1 mała cebula 1 ogórek kiszony (niekoniecznie) kilka śliwek (niekoniecznie) sól, cukier, sok z cytryny, pieprz oliwa Wykonanie: Kapustę obieramy z brzydkich liści, myjemy, przekrawamy na cztery i szatkujemy (czyli kroimy w cienkie paski) Zagotowujemy w garnku wodę (tak by woda wypełniała 1/4 garnka) i wrzucamy poszatkowaną kapustę Doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem, do smaku Polewamy odrobiną oliwy i dokładnie mieszamy składniki Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, bo najlepsza jest, jak się trochę przegryzie Smacznego 🙂 Surówka z czerwonej kapusty, nie mylić z tzw. modrą kapustą, to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Z tego co się zorientowałam, modra kapusta jest gotowana i doprawiana boczkiem, co daje dość tłustą potrawę. Świetnie się łączy z wszelkimi mięsami, a szczególnie ze zrazami z wołowiny.