Co roku zapełnia swoją piwniczkę na nowo- zawsze robi kilka rodzajów dżemów, różne soki – koniecznie malinowy na przeziębienia, wiśniowy do picia, od jakiegoś czasu też koniecznie co roku robi sok babci Kisi (czyli sok z sok z dyni i jabłek) kilka rodzajów ogórków, różne wina, jak są to grzybki. Czasem jednak mam zrywy półprzetworowe i coś mi do głowy wpada – kilka lat temu zrobiłam dżem pomarańczowy i był boski, robiłam konfiturę z arbuza, mój ulubiony dżem morelowy albo ogórki na ostro (to niestety mało udany eksperyment bo były tak ostre, że nikt ich nie mógł zjeść). Ja w związku z tym nie mam już motywacji do robienia przetworów – chociaż sama idea mi się bardzo podoba to jednak nie można jej nie zarzucić czasochłonności, no więc jak nie muszę… Przepis z magazynu Kuchnia Ingredients 2,5 kg czerwonej papryki 2 papryczki chilli ½ kg pomidorów 1 kg bakłażanów 1 główka czosnku 50 ml oliwy 1 łyżka soli 4 łyżki octu winnego 2 łyżki octu balsamicznego Instructions Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W tym roku naszło mnie na ajvar – którymś z poprzednich magazynów Kuchnia był dodatek o przetworach – było tam kilka wersji ajvaru, wybrałam ten. Wyjąć blachę z piekarnika - paprykę przełożyć do foliowej torebki i zakręcić, żeby nie dochodziło powietrze, odłożyć Na blachę przełożyć pomidory, piec 10 minut. Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i wstawić do piekarnika, Piec ok 15 obracając paprykę, żeby przypiekła się z każdej strony. A zimą na pewno każdy chętnie sięgnie po taki słoik z zamkniętymi smakami z końca lata. 5.0 from 3 reviews Domowy ajvar Drukuj Prep time 50 min Cook time 2 godzin Total time 2 godzin 50 min Łagodny ajvar domowy - dodatek do kanapek, serów, mięs. I co roku też eksperymentuje – w tym roku np. postawiła na cukinię i zrobiła kilka rodzajów. Nie powiem, czasu to trochę zabiera, pół soboty na krojeniu, gotowaniu, przecieraniu, wyparzaniu słoików – ale to taka forma medytacji…