2 cukinie 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 pęczek koperku 1,5 l bulionu 2 duże ziemniaki 2 jajka 2-3 łyżki serka mascarpone 100 g boczku w plastrach cytryna płatki chilli lub szczypta ostrej mielonej papryki sól, pieprz cukier Jeżeli rozlejecie ją na talerze, zarówno ziemniaki, jajko jak i połamany na kawałki wysmażony boczek będą ładnie wyeksponowane (w głębokiej miseczce się one po prostu straciły;)). Zresztą, pomimo tego, że jest to zupa-krem, na dodatek niezbyt gęsty, jest bardzo sycąca – głównie za sprawą dodatków takich jak ziemniaki, jajko i boczek. W międzyczasie obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Udostępnij Zapisz Kiedy w zeszłym roku zrobiłam tę zupkę po raz pierwszy, wiedziałam, że będę przygotowywać ją znacznie częściej. Odpowiednio doprawiona sprawia, że ma się ochotę na dokładkę, nawet kosztem drugiego dania. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem, dodając pod koniec mascarpone.