A w rolach głównych występuję dziś min. buraki, które oczyszczają nerki i wątrobę a także pozwala pozbyć się z krwi złogów cholesterolowych (podobnie jak grejpfrut), jabłka (najlepiej ze skórką która zwiera pektyny oczyszczające organizm z substancji trujących) imbir, który pobudza układ trawienny, tak jak limonka. Sok marchwiowo-jabłkowy z dodatkiem imbiru i kurkumy 1/2 kg marchwi 2 duże jabłka 3 cm kawałek imbiru sok z 1 limonki garść mięty 1 łyżeczka kurkumy szczypta pieprzu cayenne Marchew, jabłka, imbir i miętę przepuścić przez sokowirówkę. A zaczynamy od przepisów na dwa oczyszczające soki ( to już się staje tradycją bo jeden z pierwszych przepisów rok temu w styczniu to były dwa zielone oczyszczające smoothie). Sok z buraków z grejpfrutem i imbirem 3 buraki 1 grejpfrut 1 pomarańcza 3 cm kawałek imbiru 2 jabłka Bonusem jest to, że oba te soki zawierają dużo składników zwiększających odporność (np kurkuma!, grejpfrut czy buraki), co na pewno się teraz przyda. Ponieważ jest zima to nie będą to sałatki – tylko rozgrzewające i pożywne dania, ale w większości warzywne i nie obciążające organizmu.