Ingredients SPÓD: 150 g orzechów włoskich 200 g miękkich daktyli ( jak będziecie mieć twarde to trzeba je wcześniej namoczyć na ok 10 minut we wrzątku) 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego ŚRODEK: 400 g nerkowców 3 łyżki syropu ryżowego ( lub z agawy) 2 łyżki oleju kokosowego sok z 1 limonki WIERZCH: 200 g jagód 5 łyżek oleju kokosowego 40 g nerkowców 50 g mąki kokosowej 2 łyżki syropu ryżowego (lub z agawy) Co prawda to dość droga sprawa ( dużo orzechów, które są drogi, poza tym nie tani olej kokosowy i mąka kokosowa) i na pewno kaloryczna ale tak od czasu do czasu, na okazje sprawdzi się świetnie. 5.0 from 3 reviews Do zrobienia sernika z nerkowców zbierałam się już wielokrotnie, miałam zgromadzone mnóstwo przepisów, na które ci jakiś czas natykałam się w sieci, ale jakoś się nie składało do tej pory. Nerkowce ze środkowej warstwy umieścić razem z wodą, w której się moczyły, w blenderze i zmiksować na gładko. Następnego dnia z lodówki też był ok ale jak nie macie akurat gości, którzy pochłoną cały sernik i robicie go do użytku domowego, to warto połowę zostawić w zamrażarce ( na później). Wegański sernik kokosowo-jagodowy Drukuj Prep time 2 godzin Cook time Total time 2 godzin Trójwarstwowy, wegański sernik na bazie nerkowców o smaku kokosowo- jagodowym. Jagody, orzechy razem z wodą, syrop i olej kokosowy umieścić w blenderze i zmiksować na gładko, stopniowo dodawać mąkę aż masa ją wchłonie i zgęstnieje. Wyłożyć na spód, równo rozprowadzić i wstawić do zamrażarki na godzinę. Resztę ciasta można przechowywać w zamrażarce do późniejszego wykorzystania lub w lodówce do zjedzenia w przeciągu 2 dni. Instructions Nerkowce ( ze środka i z wierzchniej warstwy) namoczyć w wodzie, każde osobno, zalewając taką ilością wody, żeby pokryła orzechy. I tak powstał ten sernik kokosowo-jagodowy na bazie nerkowców. Na spód formy wyłożyć masę i dokładnie, równo rozprowadzić po spodzie.