Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami

Aleksandra
Obiad
03.10.2018 19:46
Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami

Całkowity czas25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 LUB 3 PORCJE) 300 g filetu z dorsza (może być ze skórką) 1 cebula czerwona 2 łyżki masła 1 cytryna sól, pieprz, świeży rozmaryn ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych, ale najlepsze są oczywiście świeże) Dorsz w sosie cytrynowym jest banalny w przygotowaniu – wystarczy na patelni przygotować sos, a następnie zapiec w nim rybę z warzywami. 3 W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją jeszcze delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie polej sosem cytrynowym (część sosu zostaw na warzywa). 4 Ulubione warzywa możesz zapiec wraz z rybą i (będą wymagały jednak więcej czasu niż sama ryba, ok. 5-10 min więcej) albo zagotować bądź podsmażyć oddzielnie. No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym z warzywami. Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo sos możecie ugotować nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą. 2 Na delikatnie rozgrzaną patelnię włóż masło i poczekaj aż się rozpuści, następnie dodaj otartą skórkę z wyparzonej cytryny. Dorsza pokroiłam na kawałki dzięki czemu bardzo szybko się zapiekł (wystarczyło 10 minut w piekarniku).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/dorsz-w-sosie-cytrynowym/