USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili pieprz cayenne, papryka słodka, sok z cytryny ulubione dodatki, np. pomidorki, rukola, fasolka szparagowa PESTO duża garść pociętych liści świeżej bazylii garść orzeszków piniowych bądź nerkowca 2 łyżeczki parmezanu 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw po 1-1,5 łyżeczce każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce. Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili pieprz cayenne, papryka słodka, sok z cytryny ulubione dodatki, np. pomidorki, rukola, fasolka szparagowa PESTO duża garść pociętych liści świeżej bazylii garść orzeszków piniowych bądź nerkowca 2 łyżeczki parmezanu 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw po 1-1,5 łyżeczce każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce. Pesto to bazyliowy sos pochodzący z Genui we Włoszech, który tradycyjnie wytwarzany jest z bazylii, oliwy, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Aromatyczny, niemalże ostry smak, świetnie komponuje się z różnymi potrawami – czy to z kurczakiem czy z makaronem. Wykorzystałam wszystkie naturalne składniki, tylko dodałam troszkę wody, stąd jaśniejsza barwa niż oryginalny przepis – dzięki takiemu zabiegowi pesto nie tylko służyło mi jako dip do kurczaka, ale nawet wyglądało. Dzisiaj wpadłam na pomysł przygotowania dania z pesto jako dip do pieczonego kurczaka. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto, ale nie jest to obowiązkowe. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto, ale nie jest to obowiązkowe. Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto SkładnikiPrzygotowanie 3 Nagrzej piekarnik na 175*C, ustaw grillowanie z termoobiegiem. 3 Nagrzej piekarnik na 175*C, ustaw grillowanie z termoobiegiem. Następnie zmieszaj wszystko z parmezanem i szczyptą soli.