Składniki: (na 5-6 sztuk w zależności od wielkości papilotek / silikonowych foremek) 100 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 jajka klasy M 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej) 1/2 większego jabłka odrobina cukru pudru do oprószenia babeczek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestudzenia. Idealne, gdy mają przyjść niespodziewani goście, idealne gdy nie mamy czasu na wymyślne ciasta, idealne od tak, do filiżanki kawy czy herbaty lub gdy po prostu rodzina ma ochotę na coś słodkiego. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, całość mieszamy do połączenia składników. Ja swoje waniliowe babeczki z jabłkami kroiłam jeszcze ciepłe, co może być widoczne na zdjęciach. Nie mniej bez względu na powód takie babeczki są wspaniałym i co najważniejsze pysznym rozwiązaniem. Na koniec dodajemy pół obranego i pokrojonego w kostkę jabłka, krótko mieszamy. Dlatego polecam i Wam ten prosty przepis na waniliowe babeczki z jabłkami. Babeczki wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 20 minut (czas pieczenia różny w zależności od piekarnika).