Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mleka (u mnie 2%) - 1 szklanka wody gazowanej - 2 pełne łyżeczki cukru waniliowy z prawdziwą wanilią Skworcu - odrobina oleju do smażenia (ja używam oleju wyłącznie przy pierwszej porcji jaką smażę) - słodkie truskawki - bita śmietana - listki świeżej mięty Przygotowanie: W misce dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką (można użyć miksera) mąkę, mleko, jajka, wodę i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. W sezonie na truskawki w moim domu nie brakuje propozycji z tymi pysznymi owocami. Tak przygotowane naleśniki, to szybka propozycja na deser lub słodki obiad 🙂 U nas znikają w kilka chwil. Po wierzchu można całość jeszcze delikatnie posypać cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią. Porcję masy (mała chochelka) wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smacznego Talerzyk, na którym podałam naleśniki pochodzi z Galerii Cuda Świata.