Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne

Magdalena
Boże Narodzenie
15.12.2018 18:48
Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne

A przepis na pyszne wigilijne uszka już niedługo na blogu 🙂 Składniki: 600 g mąki typ 500 – u mnie wrocławska PZZ Białystok 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki masła 2 jajka klasy M gorąca (!) woda – do 150 ml (ja wykorzystałam dziś 125 ml, patrz uwagi poniżej) Wodę wlewamy po troszku od razu mieszając ciasto (na początku można np. drewnianą łyżką, aby się nie poparzyć, choć ja robię to od razu ręką – wystarczy zgarniać najpierw mąkę, nie wkładamy ręki do gorącej wody). Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi czy uszka. Wlewamy ją stopniowo cały czas wyrabiając, gdy ciasto zaczyna być plastyczne i nie lepić się do dłoni nie dolewamy więcej wody. Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne Podstawą udanych pierogów i uszek jest dobre ciasto. Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, robimy wgłębienie wbijamy w nie dwa jajka, dodajemy 2 łyżki masła i stopniowo powoli wlewamy gorącą wodę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-na-pierogi-i-uszka-miekkie-i-elastyczne/