Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą

Karolina
Obiad
01.10.2018 14:24
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą

czubata łyżka kaparów z zalewy - 1 duża cebula, biała lub czerwona - 3 duże ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy - 1 pełna łyżeczka bułki tartej - 1 pełna łyżeczka suszonego oregano - 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii - ½ łyżeczki cynamonu - ½ łyżeczki soli - ½ łyżeczki pieprzu DO PODANIA - posiekana natka pietruszki - miękkie, podgrzane greckie chlebki pita Przestawiamy formę poziom lub dwa wyżej, pod górną grzałkę piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200-210⁰C i zapiekamy jeszcze przez 8-10 minut do zrumienienia kalafiora z wierzchu – pilnujcie piekarnika, w każdym ten czas może być różny w zależności od wydajności górnej grzałki. Jako samodzielne danie główne świetnie smakuje w towarzystwie podgrzanych, miękkich greckich chlebków pita, które idealnie wchłoną sos z talerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne - 800-900g kalafiora - 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w passacie pomidorowej - 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego - 100g greckiej fety - 1 Obieramy cebulę i czosnek – cebulę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek, w cienkie plasterki. Ja sama najbardziej lubię go na surowo, kiedy jest twardy, chrupiący i lekko pikantny, albo zapieczonego – koniecznie z czymś, co nada mu koloru i zdecydowanego smaku. Trudno się dziwić – rzadko bywa smacznie podany, sam w sobie nie jest też zbyt wartościowy i najczęściej spełnia rolę dodatku – niskokalorycznego zapychacza. Tym razem zrobiłam go z wybitnie śródziemnomorskimi dodatkami i po dwóch razach już wiem, że to będzie jedna z moich ulubionych form podania kalafiora! Jeśli używacie pomidorów w całości – zgniećcie je w dłoni na mniejsze kawałki. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę i smażymy aż cebula zeszkli się i zmięknie, co jakiś czas mieszając. Kalafiora dzielimy na spore różyczki, myjemy i gotujemy na parze przez około 8-10 minut. UWAGA W tym przepisie nie da się niczym zastąpić kaparów – to właśnie one cudownie podkręcają ten sos i dają kalafiorowi zupełnie nowe życie. Dodajemy na patelnię całą zawartość puszki – pomidory razem z pastą pomidorową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.karointhekitchen.com/wege/kalafior-zapiekany-na-sosie-pomidorowym-z-kaparami-i-feta/