Ciasto zostawiłam w misie, nakryłam ściereczką i odłożyłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. 4. Jabłka obrałam, starłam na tarce na grubych oczkach, jak są soczyste to odcisnąć lekko sok (ja odcisnęłam), oprószyć cynamonem i wymieszać. Dodajemy zaczyn, sól i ciepłe mleko, na końcu dodajemy przesianą mąkę, stopione i ostudzone masło i zagniatamy ręcznie ciasto (ja zagniatałam 8 minut) lub w mikserze ja ostatnio zostawiłam żeby wyrabiało się tak 15 minut . 5. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, ciasto dzielimy sobie na części (ja odrywałam porcję ciasta bo wolałam rogaliki mniejsze, jeśli chcemy duże, to wystarczy ciasto podzielić na 3-4 części). Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 130 g masła 200 ml mleka 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli 80 g świeżych drożdży Dodatkowo: 3-4 większe jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy do nich 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Na końcu każdego (najszersza część) kładziemy porcję jabłek i zawijamy/formujemy rogaliki. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, w miseczce roztrzepujemy jajko i pędzelkiem smarujemy wierzch rogalików. Jak na razie jest to mój najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. 3. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy pozostały cukier puder i ubijamy wszystko na puszystą masę.