Kaszę gryczaną nieprażoną można wykorzystać: - do sosów grzybowych i mięsnych - z farszami do mięsa i warzyw - z gulaszem - w farszu do pierogów i gołąbków - do zapiekanek z warzywami lub mięsem - w sałatkach z warzyw i grzybów - do pulpetów - jako składnik chleba - do zup Jak ugotować kaszę gryczaną nieprażoną? Odkwasza nasz organizm i zawiera bardzo dużo błonnika, a przy tym nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Odkwasza nasz organizm i zawiera bardzo dużo błonnika, a przy tym nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. - Jeśli gotuję kaszę z przeznaczeniem do farszu lub dalszej obróbki cieplnej, to wsypuję ją do zimnej wody i od momentu zagotowania się gotuję tylko 7 - 8 minut i odstawiam. Dodatkowo jest bardzo sycąca i nie ma dużo kalorii, co powinny docenić osoby aktywne i dbające o linię. Dodatkowo jest bardzo sycąca i nie ma dużo kalorii, co powinny docenić osoby aktywne i dbające o linię. Kaszy lepiej nie gotować w torebkach, gdyż traci wiele cennych składników, a cały smak zostaje w wodzie, którą później wylewamy.