Risotto z krewetkami

Julianna
Obiad
11.01.2021 17:17
Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami szczególnie wyróżnia się smakiem i jest na tyle wykwintne, że można przygotować go na uroczystą kolację (nie tylko we dwoje;) Risotto z krewetkami Składniki na 2 porcje: 300g krewetek (najlepiej świeżych, całych) albo 200g krewetek obranych mrożonych 1 nieduża szalotka 100g ryżu do risotta (arborio, carnaroli) 600ml bulionu warzywnego 50ml białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki masła 50g tartego parmezanu sól pieprz świeży rozmaryn opcjonalnie: 1 ząbek czosnku Krewetki obrać: usunąć głowy i pancerze (nie wyrzucać!), ogon naciąć delikatnie wzdłuż i usunąć układ pokarmowy. W praktyce jednak okazało się, że jest łatwe w przygotowaniu i pasują do niego rożne składniki, które decydują o smaku: grzyby, kurczak, groszek, dynia, szpinak, owoce morza. Wlać ¼ bulionu, ciągle mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wlać połowę pozostałego bulionu i znów mieszając gotować, aż ryż wchłonie płyn. Wlać kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż bulion się wchłonie. Dodać do bulionu, zagotować, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Bo trzeba mieszać, dolewać bulionu, znowu mieszać, znów dolewać, mieszać... Gotować ciągle mieszając, aż krewetki będą całe różowe, a danie nabierze kremowej konsystencji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2021/01/risotto-z-krewetkami.html