*blaszka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki zimnej wody - 2 łyżki oleju na masę serową: - 1 kg sera na sernik z wiaderka (użyłam pomarańczowego) - skórka otarta z 1 pomarańczy - 3/4 szklanki cukru - 5 jajek - 1 szklanka śmietanki 30% - 2 opakowania budyniu waniliowego na polewę: - 1/2 szklanki cukru pudru - 125 g masła - 2 łyżki kakao - 2-3 łyżki wrzątku Najpierw upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej): białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Mieszać aż będzie jednolita (jeśli się zwarzy to dolać jeszcze wrzątki i mieszać energicznie rózgą, po chwili na pewno się naprawi). Tym razem na Święta postanowiłam wypróbować inny sposób- biszkopt zalać najpierw polewą a na to wyłożyć masę serową i dopiero upiec. Żółtka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodać ser, skórkę pomarańczową a po chwili ucierania śmietankę i proszek budyniowy. Sernik na biszkopcie piekę często a polewę zawsze daję na wierzch. Na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na pianę. Od razu przygotować polewę: masło rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier puder i kakao, rozmieszać a następnie wlać wrzątek. Ciasto to na pewno jeszcze powtórzę (choć rzadko piekę coś dwa razy), bo bardzo nam smakowało. Przestudzić. Blaszkę, w której piekł się biszkopt ponownie wyłożyć wysoko papierem do pieczenia.