Kiszona kapusta – składniki: 1 nieduża główka kapusty ok. 2 kg 2 niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka soli na kilogram kapusty 1 marchewka utarta na tarce o grubych oczkach 1 jabłko – jeżeli ktoś lubi przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek, ziele angielskie W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą oraz przyprawami - pieprzem, gorczycą, zielem oraz przede wszystkim kminkiem – ale wszystko według własnego uznania. Tak przygotowaną kiszoną kapustą można cieszyć się całą zimę - pysznymi surówkami, bigosami, kapustą zasmażaną czy wigilijną kapustą z grzybami. Tak przygotowaną kapustę układamy w dużych słoikach, które trzeba wcześniej wyparzyć. Wybierając kapustę do kiszenia trzeba zwrócić uwagę, aby miała zwartą strukturę, liście były jędrne i nie uszkodzone. Kapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Przed szatkowaniem należy usunąć nadpsute liście oraz inne ewentualne niedoskonałości, a kapustę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. tak aby puściła jak najwięcej soków, dzięki czemu będzie zabezpieczona przed dopływem powietrza i będzie dobrze fermentować.