Pieczony rolowany boczek

Iza
Obiad
31.03.2016 23:10
Pieczony rolowany boczek
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki:

ok. 1 ½ kg boczku

2 łyżki oleju

4 ząbki czosnku

3 łyżki majeranku

1 łyżka soli

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzy

1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki

Dodatkowo:

2 cebule

4 ząbki czosnku

bawełniany sznurek

Przepis

Z boczku wyciąć kości i chrząstki, uważając żeby nie ponacinać mięsa zbyt głęboko.

Płat boczku przekroić poziomo, ale nie do końca i rozłożyć jak książkę.

Olej wymieszać z przyprawami (czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, majerankiem, papryką). Powstałą masą natrzeć mięso z obu stron.

Boczek rozłożyć tak aby warstwa słoninki była od spodu i ściśle zrolować. Roladę obwiązać bawełnianym sznurkiem, owinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 12 - 24 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Z rolady zdjąć folię, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i czosnkiem, wlać 100 ml wody (lub białego wina). Roladę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 1½ godziny, następnie odkryć i zapiekać jeszcze ½ godziny. W czasie pieczenia mięso polać 3-4 razy powstałym sosem. Plastry mięsa podawać na ciepło lub na zimno po całkowitym wystudzeniu. Roladę przechowywać w lodówce.