Składniki 1 kurczak (bez podrobów) 1-2 gruszki (twardsze) 1/2 szklanki żurawiny 2 figi marynata 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soli gruboziarnistej Wykonanie Kurczaka można podać z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą jaglaną. Dziś więc dzielę się przepisem na całego kurczaka pieczonego w ziołowej, aromatycznej marynacie z dodatkiem słodkich gruszek, fig i kwaskowatej żurawiny. Pieczony kurczak świetnie komponuje się z jesiennymi owocami – gruszką, żurawina i figą.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2018/09/29/pieczony-kurczak-gruszka-zurawina/