Lasagne bolognese

Obiad
29.09.2018 16:54
Lasagne bolognese

Składniki: Sos boloński: 500 g mięsa mielonego (używam wieprzowo-wołowego, ewentualnie wieprzowe z szynki) 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przyznam, że nie robię jej zbyt często, bo jednak przygotowanie trwa chwilę (2 sosy, przekładanie, zapiekanie), ale nie na tyle długo, żeby z pysznego obiadu rezygnować 😉 2 czubate łyżki mąki 1/4 kostki masła 82 % tłuszczu 1/2 łyżeczki soku z cytryny po jednej szczypie: gałki muszkatołowej pieprzu (używam zamiennie białego, jeśli mam lub czarnego zmielonego) słodkiej papryki mielonej Dodatkowo: płaty makaronu ser żółty parmezan Na patelni lub w rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj trzepaczką, żeby nie było grudek. Mimo, że tacy z nas trochę makaroniarze 😉 Z poniższego przepisu lazanię po bolońsku robię od kilku lat. Czasem modyfikuję o inne składniki, jeśli je mam (np. pieczarki, paprykę, zmieniam rodzaje sera w zależności od tego, jaki jest w lodówce). Sos na tym etapie będzie dosyć rzadki, ale w miarę czasu studzenia będzie gęstniał. On się ugotuje w sosie (jeszcze nigdy nie trafiło mi się, by wyszedł za twardy). Na dno wyłóż płaty makaronu, następnie część sosu bolońskiego, ser żółty, oprósz parmezanem i polej trochę beszamelu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół bez termoobiegu) na około 40-50 minut – sprawdzaj stopień zarumienienia sera. Nie podgrzewaj czosnku zbyt długo, żeby nie zgorzkniał. Bo kombinować zawsze można i do tego zachęcam – przepis to inspiracja 😉 zmiana proporcji czy składnika często przynosi same korzyści! Sos boloński: Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Dzięki podgrzaniu wcześniej mleka sos będzie miał doskonałą konsystencję i nie powstaną grudki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/09/lazania-po-bolonsku/