W osobnym naczyniu na sztywno ubij białka i utrwal je cukrem – ubijaj, aż cukier całkiem się rozpuści (jak z biszkoptem). Przesiane z proszkiem mąki dodawaj partiami po 2-3 łyżki oprószając po wierzchu, po czym szpatułką lub łyżką wmieszaj ruchami od dołu do góry. Upiekła ją na “służbowe jajeczko i dobrze, że przepis znała na pamięć, bo każda chciała! Kawałek babki majonezowej możesz z dumą postawić na świątecznym stole, ale też włożyć kawałek do koszyczka. Opis wykonania babki przeredagowałam na podstawie własnych doświadczeń z nią przez kilka lat pieczenia. Na koniec masę przelej do foremki z kominem (powinno być 3/4 wysokości) lub keksówki. Polecam przepis na babkę majonezową wszystkim zabieganym, bo jest naprawdę szybka, prosta i przepyszna! ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^* Tak robiłam, zaczynając od ubicia białek, a na wymieszaniu mąki kończąc i zawsze się udała. Podobnie z mąką – możesz wsypać na raz i wymieszać. Przy dodawaniu jej partiami i postępowaniu trochę jak z biszkoptem wypiek jest o wiele bardziej delikatny i kruchy. A poza świętami… do kawy 😀 Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki z pracy. Babka majonezowa jest pyszna, lekko wilgotna i szybka – idealna na Wielkanoc! Od razu musiała napisać i rzucić na ksero, by zrobić kilka kopii 🙂