Krucha szarlotka pod pierzynką 4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (najlepsze będą reneta szara lub złota, antonówki) 40 dag mąki 4 jajka 10 dag cukru pudru + 2 łyżki 25 dag masła Cukier waniliowy lub esencja waniliowa Szczypta soli Z zimnego masła, mąki, cukru pudru i żółtek zarobić kruche ciasto. Po 20 min. pieczenia wyjąc ciasto, na jabłkach rozsmarować pianę z cukrem i piec kolejne 20 min. tak, aby piana miała złoty kolor. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem tortownicę. Piec ok. 20 min. w temp. 200 st. C z termoobiegiem lub 220 w zwyczajnym piekarniku. Ta wspaniała, krucha szarlotka z pewnością na stałe zagości na Waszych stołach. Trzeba zostawić ok. 1/5 ciasta, aby wykleić brzegi na wysokość ok. 2 cm. Na koniec dodać cukier waniliowy lub esencję + łyżka cukru. Na końcu ubijanie dodać 2 łyżki cukru pudru.