Przepis
stefanka na herbatnikach
Pyszne, tanie i bez pieczenia. Do masy możemy dodać 2 łyżki rumu lub parę kropel aromatu rumowego. Doskonałym dodatkiem będą również bakalie.
32 sztuki herbatników typu petitki
1 litr mleka
1 i 1/4 szklanki kaszy manny
2 kopiaste łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
250 gramów masła lub margaryny
polewa czekoladowa
garść wiórków kokosowych do posypania
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć herbatnikami. Litr mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, wsypywać stopniowo kaszę mannę, gotować do zgęstnienia, dodać kakao, dobrze wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię, przykryć pozostałymi ciastkami.
Ciasto odłożyć do schłodzenia, polać polewą czekoladową, posypać wiórkami, wstawić do lodówki na kilka godzin.