Stefanka na herbatnikach - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
01.06.2014 6:41
Stefanka na herbatnikach - BEZ PIECZENIA

Przepis

stefanka na herbatnikach

Pyszne, tanie i bez pieczenia. Do masy możemy dodać 2 łyżki rumu lub parę kropel aromatu rumowego. Doskonałym dodatkiem będą również bakalie.

32 sztuki herbatników typu petitki

1 litr mleka

1 i 1/4 szklanki kaszy manny

2 kopiaste łyżki kakao

1 szklanka cukru

2 łyżki cukru waniliowego

250 gramów masła lub margaryny

polewa czekoladowa

garść wiórków kokosowych do posypania

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć herbatnikami. Litr mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, wsypywać stopniowo kaszę mannę, gotować do zgęstnienia, dodać kakao, dobrze wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię, przykryć pozostałymi ciastkami.

Ciasto odłożyć do schłodzenia, polać polewą czekoladową, posypać wiórkami, wstawić do lodówki na kilka godzin.