Napoleonka na herbatnikach - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
20.06.2017 17:34
Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

  • herbatniki ( około 66 sztuk)
  • 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 1,2 litra mleka ( 300 ml + 900 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok 90 gram)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 220 gram cukru ( szklanka)
  • 200 gram masła
  • szczypta soli

Rozmiar blaszki do pieczenia:

24cmx28cm

Przepis

Herbatniki wykładamy na blachę wcześniej natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia.

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #1

W 300 mililitrach mleka rozpuszczamy 3 opakowania budyniu.

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #2

Całość dokładnie mieszamy, następnie w trakcie mieszania dodajemy 3 łyżki mąki pszennej.

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #3

Ponownie dokładnie mieszamy. W dużym garnku podgrzewamy 900 mililitrów mleka.

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #4

Do naszego mleka dodajemy cukier wanilinowy, szklankę cukru oraz szczyptę soli.

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #5

Gdy już nasze mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczone budynie.

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #6

Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Naszą masę budyniową odstawiamy do wystudzenia.

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #7

Masło miksujemy stopniowo dodając masę budyniową. Tak postępujemy z całością masy.

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #8

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #9

Masę budyniową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy następnie wykładamy wierzchnią warstwę herbatników.

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #10

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #11

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #12

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #13

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #14

Ciasto odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

I gotowe.

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #15

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #16

Smacznego!

Zdjęcie Napoleonka na herbatnikach  - BEZ PIECZENIA #17

Inspiracją dla przepisu jest jeden z naszych ulubionych blogerów a mianowicie Kulinarne Przeboje

Źrodło: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/05/02/napoleonka-na-herbatnikach/