- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
- herbatniki ( około 66 sztuk)
- 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 1,2 litra mleka ( 300 ml + 900 ml)
- 3 łyżki mąki pszennej (ok 90 gram)
- opakowanie cukru wanilinowego
- 220 gram cukru ( szklanka)
- 200 gram masła
- szczypta soli
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Herbatniki wykładamy na blachę wcześniej natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia.
W 300 mililitrach mleka rozpuszczamy 3 opakowania budyniu.
Całość dokładnie mieszamy, następnie w trakcie mieszania dodajemy 3 łyżki mąki pszennej.
Ponownie dokładnie mieszamy. W dużym garnku podgrzewamy 900 mililitrów mleka.
Do naszego mleka dodajemy cukier wanilinowy, szklankę cukru oraz szczyptę soli.
Gdy już nasze mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczone budynie.
Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Naszą masę budyniową odstawiamy do wystudzenia.
Masło miksujemy stopniowo dodając masę budyniową. Tak postępujemy z całością masy.
Masę budyniową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy następnie wykładamy wierzchnią warstwę herbatników.
Ciasto odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
I gotowe.
Smacznego!
Inspiracją dla przepisu jest jeden z naszych ulubionych blogerów a mianowicie Kulinarne Przeboje
Źrodło: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/05/02/napoleonka-na-herbatnikach/